Drugie danie z jednej formy! Właśnie tak wyobrażałem sobie smaczny i szybko przygotowany obiad.
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 8 dużych ziemniaków
- 2 cukinie
- 4 średnie pomidory
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- Sól, pieprz
- Zioła prowansalskie
- Świeża bazylia, pietruszka
- Olej
Oczywiście ilość podanych składników należy modyfikować według własnego uznania.
Mięso myjemy, nacieramy lekko olejem, oprószamy solą i pieprzem. Ziemniaki, cukinie i pomidory kroimy w dość dużą kostkę. Marchewki i pietruszki trzemy na tarce o dużych okach. Wszystkie przygotowane warzywa umieszczamy w misce. Lekko doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy ze sobą.
Część tak przygotowanej mieszanki warzywnej układamy na dnie brytfanny. Na nią kładziemy kurczaka i zasypujemy go resztą warzyw. Brytfannę zakrywamy pokrywką lub folią aluminiową.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy pod przykryciem 40-50 minut. Odkrywamy naczynie, zwiększamy temperaturę piekarnika do 220°C i pieczemy jeszcze 20 minut. W sumie, godzina pieczenia powinna wystarczyć.
Przekładamy danie na talerz i dekorujemy pietruszką i sporą ilością posiekanej bazylii.
Smacznego!
Zdrowo i kolorowo:)I nie trzeba ciągle stać przy piecu:) Lubię takie obiady.