Kontynuując cykl zup – kremów, przedstawiam pomysł mojej żony na danie dnia! Lekko słodka – zupa krem z marchewki, oprószona płatkami migdałów.
Oto propozycja dla tych, którzy lubią słodkie lub lekko słodkie zupy.
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- szczypta mielonego kardamonu
- 1 łyżka curry
- szczypta cynamonu
- szczypta mielonych goździków
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki miodu
- 2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego
- 200ml śmietany 18%
- 200 ml soku pomarańczowego
- sok z 1 cytryny
- migdały w płatkach
- 50ml oleju słonecznikowego
Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy, kroimy w półplasterki i rozdzielamy na piórka. To wszystko wrzucamy do garnka na gorący olej i dodajemy przyprawy. Podsmażamy chwilę i dolewamy 1,5 litra wody. Gotujemy około 40 minut, do momentu rozgotowania się warzyw.
Dolewamy sok z pomarańczy i cytryny. Wrzucamy kostki rosołowe. Mieszamy i dokładnie miksujemy na jednolitą masę.
Doprawiamy do smaku miodem i ewentualnie odrobiną soli. Wlewamy do kokilek przyozdabiając odrobiną śmietany i garścią płatków migdałowych.
Smacznego!
A właśnie szukałam przepisu na marchewkową. Chciałabym wykorzystać młode marchewki jakie można już dostać. I te migdały na wierzchu, może być ciekawie 🙂